fredag 7. september 2007

ProgKjeller In Opposition (Del I)


Tid: Onsdag 12. September 2007, kl. 18.00.
Sted: Café Art'é, St. Olavs gate 7, Oslo.

12. mars 1978 tok den engelske gruppa Henry Cow initiativ til en musikkfestival på New London Theatre, i lag med italienske Stormy Six, svenske Samla Mammas Manna, belgiske Univers Zero og franske Etron Fou Leloublan. Konserten var ment som en protest mot musikkbransjens økende tendens til å utestenge progressive artister til fordel for utøvere av mer økonomisk gunstige musikkformer, samtidig som det var et forsøk på å skape oppmerksomhet rundt den stadig mindre populære eksperimentelle musikken. Denne festivalen kalte de "Rock In Opposition".

"Rock In Opposition" (RIO) ble snart en betegnelse på disse artistene og deres musikk – forskjellige kombinasjoner av prog, jazz og avantgardistisk samtidsmusikk – og mens begrepet opprinnelig henviste utelukkende til de fem gruppene som opptrådte på festivalen i 1978, lot “genren” seg snart utvide til å inkludere andre artister med lignende forutsetninger, som Art Zoyd
og Aksak Maboul. En RIO-festival nummer to fant sted i Italia i 1979, hvor de to nytilsluttede gruppene, samt Chris Cutlers nye band Art Bears, opptrådte sammen med de opprinnelige RIO-artistene (d.e. minus Henry Cow).

Som mer eller mindre etablert stilart, og i kraft av en utvidet definisjon som favner avant-rock og eksperimentell kunstrock, fortsetter RIO den dag i dag å forøkes med nye artister, slik som norske Panzerpappa, amerikanske Thinking Plague, kanadiske Miriodor, franske NeBeLNeST og britiske Guapo. Denne kvelden skal derimot vi begrense oss til den opprinnelige konstellasjonen og deres nærmeste, dvs. perioden fra 1975 til 1985.

Velkommen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spilleliste?

Christer sa...

Hei Anonym. Nå har jo RIO-kvelden vært, men jeg skal få lagt inn en form for spilleliste snart.