mandag 26. oktober 2009

ProgKjeller presenterer Van Der Graaf Generator, med et tilsnitt av solo-Hammill


På denne kveld skal det nylig gjenoppståtte ProgKjeller fylle Månefisken med mørk, eksistensiell og kompromissløs skjønnhet fra en av progens virkelige kultartister: Peter Hammill og hans band Van Der Graaf Generator. Knapt noen artister kan matche deres til sammen 15-16 studio-utgivelser av jevnt over skyhøy kvalitet, bare i løpet av det glade syttitall. Så, i tillegg til å spille en god dose av det VdGG ga ut fra debuten i ‘69 til bandet ble oppløst i ‘77, byr vi også på flere høydepunkter fra Peter Hammills omfattende solokarriere.

Velkommen!

ProgKjeller er et klubbkonsept hvor vi planlegger å spille alle tenkelige varianter av musikk med utgangspunkt i den progressive scenen, og da hovedsakelig fra 70-tallet. Eksempelvis: krautrock, Rock In Opposition, jazz-fusion, spacerock/psykedelia, Zeuhl, prog-folk, Canterbury, elektronisk, symfonisk, Kosmische og italiensk prog.

Fra 19.00 til 01.00 vil det det kun spilles PROG, mens servering av mat og drikke vil foregå som normalt.

søndag 18. oktober 2009

ProgKjeller Presenterer: Gentle Giant


Gentle Giant oppfattes av mange som det ultimate progband. Genesis spilte bedre teater, ELP hadde bedre keyboard- og trommevirtuoseri og bedre solist, King Crimson hadde mørkere og mer intens gitar og mer eksperimentell besetning, Jethro Tull hadde mer sangbare melodier, osv. osv. Men Gentle Giant hadde mest av det som jeg tror gjør komposisjoner tidløse, nemlig kontrapunktikk. Stemmer og instrumenter glir inn og ut av fokus, bygger opp om hverandre, møtes og glir fra hverandre, i en grad som ingen andre progband er i nærheten av.

Gentle Giant brukte mange komposisjonsteknikker og ymse andre triks for å gjøre musikken spennende, interessant og bortimot uslitelig. Vi fokuserer på disse i denne progkjelleren, mens vi venter på at gruppa blir pensum i universitetets musikkutdannelse.

Geir Hasnes

http://www.blazemonger.com/GG/A_short_history_of_Gentle_Giant Geir Hasnes

Vi kommer til å spille deres 8 første studioalbum, pluss Out of the Woods: The BBC Sessions. Rekkefølgen blir:
-Interview
-Out of the Woods
-The Power and the Glory
-Gentle Giant
-Aquiring the Taste
-Three Friends
-Octopus
-In a Glass House
-Free Hand

Uteservering under Beyerbrua til kl. 24.

Progsandwitch kr 48,- mellom 18.00 og 20.00, samt rimelig
drikke!

http://www.manefisken.no/cafeen

http://www.manefisken.no/kart

Velkommen!

søndag 11. oktober 2009

ProgKjeller Presenterer: Pierre Moerlen


PROPAGANDA...

Neste ProgKjeller er til ære for trommis Pierre Moerlen (1952-2005). Dette er en gyllen sjanse til å få høre plater fra både Gong, Pekka Pohjola, Steve Hillage, Tribute og ikke minst Moerlens eget prosjekt Pierre Moerlen’s Gong. Vi skal med andre ord innom bl.a. canterbury, jazzrock og litt symfo!


Den klassisk trente slagverkeren Pierre Moerlen ble med i Gong i 1973, og spilte på platene Angel’s Egg og You. Da Daevid Allen sluttet i Gong i 1975, og bandet fortsatt var bundet til en platekontrakt, ble det Pierre Moerlen som tok over skuta sammen med saxofonist Didier Malherbe og gitarist Steve Hillage. Hillage var kun med på et par låter på neste plate, Shamal, før han også slutta. På plata Gazeuse! er bl.a. gitarist Allan Holdsworth med på gitar, men etter denne slutta også Malherbe, og Moerlen var nå den siste som var igjen fra den originale Gong-besetningen. Hans prosjekt Pierre Moerlen’s Gong låter som jazzrock med masse melodisk slagverk, og han gikk etter hvert langt bort fra det gamle Gong-soundet. På de neste platene var musikere som Bon Lozaga, Hansford Rowe, Mireille Bauer, Benoît Moerlen, Mick Taylor, Mike Oldfield og Steve Winwood med.


I løpet av 70-tallet rakk Moerlen også bl.a. å spille på Steve Hillages plate Fish Rising og Pekka Pohjolas Mathematicians Air Display, samt å turnere med Percussions de Strasbourg og Mike Oldfield, som også tok med Moerlen fast mellom 1975 og 1987. På 80-tallet gav PM’s Gong ut flere plater, og Moerlen spilte dessuten med den svenske glemte perlen Tribute. Om dette skal han ha sagt "I have good memories of that period, cause they offered me what I needed at the time... though this wasn't a really well-paid job!"


Utover 90-tallet spilte Moerlen på flere musikaler, og turnerte en stund med Brand X før han ble spurt om å bli med i Gong igjen. I 2004 kom en ny PM’s Gong-plate, Pentanine, spilt inn i Moskva med russiske musikere. Moerlen jobbet med å øve inn en ny PM’s Gong-besetning da han plutselig døde i 2005.


Nina Hagen Kaldhol

Uteservering under Beyerbrua til kl. 24.

Tapas fram til kl 20.00 samt rimelig drikke!

http://www.manefisken.no/cafeen
http://www.manefisken.no/kart

Velkommen!

tirsdag 6. oktober 2009

Progkjeller tar en titt på alskens Tull du garantert ikke har hørt, samt litt mer.

I 1963 dannet fløytist Ian Anderson white soul-bandet The Blades sammen med noen kompiser i hjembyen Blackpool. Innen 1967 hadde pianist John Evan og trommeslager Barrie Barlow m.fl. slengt seg på lasset, og bandet hadde flyttet til Luton og skiftet navn et antall ganger. Anderson & co. slet nemlig med å bli booket selv i London, og måtte dermed bytte navn før hver nye gig-søknad. At «Jethro Tull» festet seg, var ren og skjær tilfeldighet; det var dette navnet (opprinnelig navnet på en engelsk jordbrukspionér som levde på seksten- og syttenhundretallet) de spilte under da de omsider ble bedt om å komme tilbake for å spille igjen. Anderson har senere røpet at han aldri har satt særlig pris på navnet.

Fra mesterverk til mesterverk

Vinteren 1971 ble albumet Aqualung spilt inn. Dette definitivt mest kjente av alle Tulls album delte seg i mellom sanger om folk som hadde det vanskelig og sanger om religion. Her kan en for alvor høre at gruppa har kontroll over virkemidlene, for dynamikken er helt ekstremt bra turnert. For første gang ble det kontroverser i musikkavisene fordi kritikerne mente Ian Anderson begynte å ta seg selv for høytidelig. Sangene var briljante og bredden på låtene upåklagelig, og Ian tillot seg å komme med små helakustiske perler innimellom, noe som han senere har følt var å sette resten av gruppa for mye ut av spill.

Etter å ha vært på turne i USA og flyttet til Sveits pga den høye skatten de hadde i England(83 %), kom de tilbake til hjemlandet for å øve og spille inn sitt neste album. Med Thick as a Brick laget Tull sitt første konseptalbum. Takket være samarbeidet med David Palmer går de forskjellige musikalske temaene igjen og igjen i forskjellige nye versjoner akkurat som i et klassisk komponert verk. Albumet er nok det mest helstøpte gruppa noen gang kom til å lage, og som om musikken ikke skulle være slitesterk nok satte Ian, Jeffery og John seg ned sammen med Roy Eldridge fra Chrysalis og dikterte i hop en 12 siders lokalavis med ekstremt mengder sprøyt som fulgte med plata. Man må nok regne med å aldri trenge til bunns i alle referansene til engelsk småbyliv om en leser avisen aldri så mange ganger. Albumet gikk til topps i USA!

Etter en misslykket tur til Frankrike med mye innspilt musikk, faktisk hele tre sider til et planlagt dobbeltalbum, flyttet de hjem til England fra Sveits og fikk ut A Passion Play. Dette albumet var noen av låtene fra det planlagte dobbeltalbumet utvidet til å fylle en hel enkel LP som også var et konseptalbum. Dette er både tekstmessig og musikalsk gruppas mest krevende (og glitrende) album, hvor de strekker seg lengre enn de noen gang kom til å gjøre siden. Som forgjengeren var dette nok et kontinuerlig album , bare delvis brutt av den englelske humor-absurde ”The Story of the Hare Who Lost His Spectacles” av John og Jeffrey. Her er Tull fullt på høyde med klassisk musikk i det 20. århundre, og bare en massiv slakt av musikk-kritikere forhindret Tull i å kunne gå videre og utvikle seg enda lengre. For albumet gikk til topps i USA og solgte like bra som forgjengerne.

Så følger en liten downswing i populariteten i USA, men publikummet i England er lojale. I 1976 gifter Ian Anderson seg, og han blir mer interessert i folkemusikk og engelsk tradisjon, og i Songs from the Wood, albummet som kom året etter, var Tull igjen i storslag. Humoren, spillegleden og den overdådige fantasien er tilbake, og det siste virkelige orginale albumet med Tull var et faktum.

Tyveårsjubileet i 1988 førte med seg en 5LP-boks, 20 Years of Jethro Tull, med mengder av vanskelige tilgjengelige eller utilgjengelig stoff, samlet opp gjennom årene. Her hører man glitrende låter man aldri har hørt før, enten de er baksider av singler, EPer, outtakes eller livespor. Det er nå engang slik at fans gjerne vil ha alt som en gruppe har spilt inn, samme hvor dårlig det er, men her er fryktelige mye bra som en ikke kan skjønne ikke kom ut eller ble bortgjemt på baksiden av singler man visste solgte dårlig. Boksen ble til takket være massiv innsats fra fanbladets to ivrigste medarbeidere, som bedre en Chrysalis visste hva som kom til å selge.

Vi kommer til å spille alle disse platene i sin helhet på denne progkjelleren, det eneste som er kuttet er spor som befinner seg på 20års boksen, for å unngå å spille en låt to ganger.

Gratis entre.

Uteservering under Beyerbrua til kl. 24.

Tapas fram til kl 20.00 samt rimelig drikke!

http://www.manefisken.no/cafeen

http://www.manefisken.no/kart


Velkommen!